• Home
  • Rolstoelkussen informatie maak de beste keuze - kopen

Rolstoelkussen

rolstoelkussenMet een goed zitkussen voor in uw rolstoel, worden allerlei zitproblemen zoals pijn in de rug, nek, schouders en het zitvlak, beknelling van organen en decubitus (doorliggen) voorkomen. Kortom een goed rolstoelkussen biedt u meer comfort tijdens het zitten in de rolstoel.
Hoe meer u gebruik maakt van een rolstoel, des te belangrijker het is dat u gezond zit. Niet alle kussens zijn geschikt voor elke rolstoel of elk persoon. Welk type kussen u kiest hangt af van verschillende factoren, onder andere hoeveel tijd u in de rolstoel zit, hoeveel u beweegt in de rolstoel en hoe stabiel uw houding is. Met dit artikel willen wij u informeren of de verschillende type rolstoelkussens en waarop u dient te letten bij de aankoop hiervan.

Belangrijke Eigenschappen voor een rolstoelkussen

1 Drukverdelende eigenschappen

Een belangrijke taak van een rolstoelkussen is het voorkomen van drukpunten. Decubitus is voor mensen in een rolstoel altijd een gevaar. Dit komt omdat door de druk op bepaalde lichaamsdelen de doorbloeding stopt, weefsel raakt geïrriteerd en doorzitplekken (decubitus) kunnen ontstaan. Een goed anti decubitus kussen verlicht deze druk. Omdat het altijd van de (persoonlijke) situatie afhangt is het kwalificeren van kussens moeilijk maar gemiddeld geeft een luchtkussen een betere drukverdeling dan een gelkussen, dat op zijn beurt beter is dan een traagschuimkussen. De zithouding is ook van belang om drukpunten te voorkomen, naar voor leunen werkt drukverlagend, naar een zijkant leunen juist drukverhogend.

2 Schokabsorptievermogen

Trillingen en schokken zijn een vast gegeven tijdens het rijden met een rolstoel, deze trillingen werken in op het lichaam. Om deze schokken te verminderen of voorkomen is het absorptie vermogen van het rolstoelkussen belangrijk. Traagschuimkussen komen meestal het beste uit schokabsorptie onderzoeken, gevolgd door lucht- en gelkussens.

3 Warmte- en vochtregulatie

Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en zijn activiteit produceert een mens warmte. Daarnaast gaat er altijd een bepaalde hoeveelheid vocht door de huid. Vocht en warmte tussen het kussen en het zitvlak verhoogt de kans op decubitus. Daarom moet een kussen vocht en warmte goed kunnen afvoeren.
Door de gesloten celstructuur werkt meer isolerend dan regulerend. Door ventilatiekanalen en perforaties in het schuim kan men er toch voor zorgen dat lucht circuleert en vocht verdampt. De vorm van de cellen in luchtkussens zorgen voor luchtzones en een daarom een goede warmte en vochtregulatie. Gelkussens onttrekken warmte aan het lichaam wat zorgt voor warmte afvoer en een koele zit, vochtregulatie is met een gelkussen moeilijker.

4 Diepte

Rolstoelkussens zijn verkrijgbaar in verschillende diepte profielen. Kussens met een diep profiel zij meestal geschikt bij een hoog tot zeer hoog risico op decubitus en met een mogelijk ernstige vorm van atrofie en/of huidproblematiek.

Traagschuim Rolstoelkussen

Schuimtechnologie heeft de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Het is niet meer alleen een zacht luchtig kussen, het kan gemaakt worden in verschillende dichtheden en voorgevormd. Daarnaast zorgt de komst van traagschuim dat de drukverdeling en stabiliteit nog beter wordt. Dankzij de unieke thermo-actieve eigenschappen wordt de aanwezige druk in zithouding zo gelijkmatig mogelijk verdeeld over een groter contactoppervlak. Een traagschuim rolstoelkussen is dus ook een uitstekend hulpmiddel ter preventie van decubitus op stoelen, in zetels en/of rolstoelen. Andere benamingen voor traagschuim zijn ook wel Memory Foam of Nasa-schuim.
Schuim is relatief goedkoop en gemakkelijk te snijden of te gieten. Hierdoor hebben de kussens een goede prijs/kwaliteitverhouding. De keerzijde is dat schuim een iets kortere levensduur heeft dan een gel- of luchtkussen. Vaak wordt een schuimkussen ook gebruikt als reservekussen, bijvoorbeeld voor het geval wanneer het gel- of luchtkussen lek gaat.

Gelkussen voor Rolstoel

Meestal zijn gelkussens een combinatie van een schuim basis waarop gel is bevestigd. Doordat het kussen gevuld is met gel en foam wordt uw lichaamsdruk verdeeld over het gehele zitvlak. Daarnaast heeft gel als voordeel dat uw lichaamswarmte goed en gelijkmatig wordt afgevoerd. Helaas zijn gelkussens wel zwaarder en er bestaat een kans op lekken wanneer men de gellaag beschadigd.

Rolstoelkussen voorzien van luchtkamers.

Door middel van een luchtlaag wordt de druk verdeeld. De meest bekende manieren om een luchtlaag te vormen zijn een ballonsysteem (Roho kussen) of luchtzakjes (Vicair kussen). Hierdoor ontstaat een groot contactoppervlakte en optimale drukverdeling en er ontstaat geen weefselvervorming. Het oppervlak van het kussen is glad en elke cel heeft veel bewegingsvrijheid hierdoor zijn er geringe wrijvings - en schuifkrachten wanneer de patiënt beweegt. Voordelen van luchtkussens zijn;
  • Lichtgewicht
  • Gelijkmatige drukverdeling
  • Goed aanpasbaar per specifieke situatie
  • Waterbestendig
Het nadeel van luchtkussens zijn dat er meer onderhoud benodigd is en er is kans op lekken wanneer een ballon of luchtzakje wordt beschadigd.

Bent u op zoek naar een rolstoelkussen voor optimale ondersteuning en zitgemak? Ons assortiment Anti-Decubitus rolstoelkussens is erg divers. Omdat wij alle soorten rolstoelkussens leveren die zijn besproken, hebben wij voor iedere situatie het beste kussen.
Voor meer informatie over rolstoelkussens kunt u terecht op onze website, u kunt natuurlijk ook altijd contact met onze adviseurs opnemen voor een advies op maat. Bel 0416 – 377085 of stuur een e-mail naar info@orthocor.nl U kunt ook ons contactformulier invullen.