keurmerkusp

ROHO kussens

ROHO kussens worden vaak ingezet bij de behandeling van decubitus (doorliggen) en daarom ook bekend als anti decubitus kussen. ROHO kussens zijn uniek doordat de vulling bestaat uit cellen die met lucht gevuld zijn. ROHO kussens kunnen gemakkelijk meegenomen worden en eigenlijk in elke (rol)stoel gelegd worden, zodat je altijd comfortabel zit. ROHO kussens zijn er in verschillende afmetingen en hoogtes, iets om op te letten wanneer je een ROHO kussen aanvraagt.

ROHO Airlite

ROHO Airlite kussen

Adviesprijs: € 180,00

Orthocor prijs: € 149,00

De Roho Airlite is een anatomisch voorgevormd en lichtgewicht preventief zitkussen. Het verdeelt de druk en biedt een hoge mate aan zitcomfort. Meer info
Roho kussens instellen
• Plaats het kussen met de cellen omhoog in de (rol)stoel.
• Draai het ventiel van het kussen open.
• Plaats de slang van de handpomp op het ventiel, pomp het kussen op tot het bol staat.
• Haal de slang van het ventiel af en draai deze dicht.
• Laat de gebruiker in zijn/haar normale zitpositie op het kussen zitten.
• Plaats uw hand tussen het kussenoppervlak en de zitbeenknobbel (dit is het deel dat het meest uitsteekt)
• Draai met uw andere hand het ventiel een klein beetje open, zodat er wat lucht kan ontsnappen en de gebruiker in het kussen zakt.
• Draai het ventiel dicht wanneer er tussen de zitbeenknobbel en de bodem van het kussen ongeveer 2 cm lucht zit.
• Vouw de hoes open met de antisliplaag naar boven gericht en ritssluiting naar u toe.
• Stop het kussen met de cellen naar beneden gericht in de hoes.
• Trek voorzichtig een hoek met ring van het kussen door een opening in de hoek van de hoes, totdat de metalen doorvoerring tevoorschijn komt. Herhaal dit totdat alle vier de doorvoerringen zichtbaar zijn.
• Doe voorzichtig de ritssluiting dicht en draai het kussen om.
• Controleer dagelijks of het kussen goed opgepompt is! Het is belangrijk dat de gebruiker de bodem van het kussen niet raakt. Wanneer het kussen te hard opgepompt is verliest het echter ook zijn therapeutische waarde.

Uw ROHO kussens reinigen en ontsmetten

Reinigen en ontsmetten zijn twee afzonderlijke processen. Reinigen komt eerst en daaropvolgend het ontsmetten. Bij gebruik voor meerdere patiënten moet het ROHO® kussen voor elk gebruik bij een andere patiënt gereinigd, ontsmet en gecontroleerd worden op een goede werking.

De hoes reinigen:
Verwijder eerst de hoes van het kussen. Was deze in de wasmachine als fijne was met lauw water (40ºC) en een zachte zeepsoort, of veeg de hoes schoon met een neutrale zeep en lauw water. Droog in de wasdroger op de lage stand.

De hoes ontsmetten:
Was met de hand in warm water waaraan 125 ml bleekmiddel per liter water is toegevoegd en spoel daarna zorgvuldig uit. Ter ontsmetting kan de hoes ook in de wasmachine worden gewassen in warm water (60ºC). Let op: Volg de veiligheidsrichtlijnen op de verpakking van het bleekmiddel.

Het ROHO kussen reinigen:
Verwijder de hoes, sluit de ventielen en plaats het kussen in een grote gootsteen of badkuip. Gebruik een zachte plastic borstel, spons of doek om alle oppervlakken van het kussen af te nemen. Om beter bij de bodem te komen, plaatst u het kussen over de rand van de gootsteen of badrand. ROHO, Inc. raadt het gebruik aan van afwasmiddel, wasmiddel of een ander universeel reinigingsmiddel voor algemeen gebruik. Voor het schoonmaken in instellingen mag een universeel ontsmettingsmiddel voor huishoudelijk gebruik worden gebruikt. Spoel af met ruim water. Dep droog met een handdoek of leg het kussen te drogen.

Het kussen ontsmetten:
Herhaal de bovenstaande reinigingsinstructies met een desinfectans dat voldoet aan de eisen voor infectiebestrijding (ROHO, Inc. beveelt een tuberculocide ontsmettingsmiddel aan). U kunt ook een oplossing gebruiken van 125 ml bleekmiddel op een liter warm water. Houd het schone kussen gedurende 10 minuten vochtig met de bleekmiddeloplossing. Spoel af met ruim water en droog volgens de instructies. Let op: De meeste desinfectansen zijn veilig indien gebruikt volgens de aanwijzingen voor verdunning van de fabrikant.

Het kussen steriliseren:
ROHO raadt ten zeerste af sterilisatiemethoden te gebruiken die bij een temperatuur van meer dan 93ºC werken. Hoge temperaturen bespoedigen het verouderingsproces en kunnen schade veroorzaken aan het kussen. Indien de voorschriften van de instelling sterilisatie voorschrijven, mag dit op voorwaarde dat dit gebeurt met geopende ventielen en bij de laagst mogelijke temperatuur en gedurende de kortst mogelijke tijd. Sterilisatie door middel van een gas wordt verkozen boven autoclaveren. Geen van beide methoden wordt echter aanbevolen. Zorg er bij stoomautoclaveren voor dat alle ventielen geopend zijn. Let op: Gebruik GEEN lotions op basis van olie of lanoline, of ontsmettingsmiddelen op basis van fenol op uw kussen. Deze kunnen het neopreen aantasten.